Dětský den u nás v Harcově

Dnešní den ve škole se proměnil v jeden velký úsměv dětí, nejen že se nemusely učit, ale i to že si všichni zaměstnanci školy pro ně připravili různé hry, zábavu a kuchařky vynikající oběd s nanukem na závěr.

Měli jsme pro děti nachystané poznávačky večerníčků a znělek z nich, dál si mohli užít jízdu na koni…ovšem jen jako. Po další cestě u Pata a Mata musely pracovat hodně v týmu, když 4 děti musely mezi sebou přenést 4 míče, a to bez držení. Další skvělá disciplína byla v rámci uběhnutých kilometrů, a to že za každý odběhnutý kilometr šla koruna na dobrou věc. Nechyběla ani zkouška pro slepou bábu, kde slepý byli všichni a jediné co jim ukazovalo cestu bylo lano.

A samozřejmě byly i další disciplíny, ale to už se mrkněte na fotky, které budou uloženy i na rajčeti.cz

Sedmá třída na exkurzi v Motýlím domě v Jonsdorfu

Sedmáci se vypravili za rostlinami a živočichy tropů a subtropů do Motýlího domu v Jonsdorfu.

Zde pozorovali hmyz, obojživelníky, plazi a ptáky a také zakreslovali stavbu jejich těla.

Při cestě trénovali výslovnost při čtení místních německých nápisů. 

Velice příjemným zpestřením exkurze byla cesta po úzkokolejné železnici vlakem taženým parní lokomotivou.

Vítězné místo z 2. třídy

Z druhé třídy se Eliška Měsíčková spolu s holkami z A – Stylu Liberce s přehledem umístily na prvním místě na United Chevrolet Cup v Praze dne 12.5. 2024.

Moc jim gratulujeme, protože dva roky tvrdého tréninku se konečně vyplatili.

943bed9a-8984-40bb-8b5d-72468a27e835

Obrázek 1 z 3

Jak že si ty zuby vlastně máme čistit?

To nám tento týden přišla do 2. a 3. třídy povědět jedna maminka, jejíž obor je právě dentální hygiena. Nedozvěděli jsme se samozřejmě jen to, že si špatně čistíme zuby a dáváme si zbytečně moc zubní pasty na kartáčky, ale spoustu zajímavostí o samotných zubech. Třeba se děti dozvěděly, kolik má zubů dítě a kolik zubů má dospělí, jak poznám že mám vyčištěné zuby (kontrolu provádí jazyk, když jsou zuby hladké jako sklo, je to OK), anebo taky důležitá věc, co nám dělají bakterie v puse a že se do pusy dostanou při každém a jakémkoli jídle.

Děti dostaly do pusy i takovou tabletu, která na chvilku obarví zuby a barva ukáže, kde všude je tzv. „blátíčko“ na zubech. Poté si všichni vzali do rukou kartáčky a správným způsobem si vyčistili společně svůj chrup.

Moc děkujeme za tuto vzdělávací hodinu, protože kde bychom byli bez zubů. I když se říká že: „Zuby pohroma huby“.

7. třída v Praze

V pátek se sedmáci vypravili za historií do Prahy.

Zde si s paní průvodkyní prohlédli Chrám Sv. Víta, Václava a Vojtěcha a Vladislavský sál Pražského hradu a seznámili se s historií těchto pro náš stát významných míst.

Na Pražském hradě ještě navštívili Zlatou uličku, kostel Sv. Jiří a shlédli slavnostní střídání stráží ve 12:00 hodin.

Z hradu sešli Nerudovou ulicí ke chrámu Sv. Mikuláše, pak přes Karlův most na Staroměstské náměstí až k Prašné bráně a Obecnímu domu.

Oceňujeme, že přes nepřízeň počasí neztráceli dobrou náladu a zvídavost. 

Turnaj v pukecu a ping-pongu

Od pondělí 6.5. probíhal v naší škole turnaj v pukecu a ping-pongu, který si děti moc užily.

Výherci ping-pong: 1. místo Štěpán Rázek, 2. místo Tonda Sůra 3. místo Bruno Třešňák

Výherci pukecu: 1. místo Mikoláš Čížek, 2. místo Lukáš Zadražil, 3. místo Johanka Drozdová

Všem výhercům za školní parlament gratulujeme.

A přece se točí….

A přece se točí….všechny děti kolem červeného míče aneb jak jsme si názorně na hřišti ukázali co musí planety v té naší sluneční soustavě vykonat. Žádná sranda! Nejvíce se musela motat hlava prvním dvěma planetám a Měsíc obíhající kolem Země to taky neměl zadarmo. Jelikož nás žhavilo trochu jarní sluníčko, nejlépe se měly nám více vzdálené planety (byly totiž občas i schované ve stínu stromů), a to jsme jim tu vzdálenost několikanásobně zmenšili jinak by jejich oběžná dráha začínala někde na Liberecké Výšině. Tímto jsme zakončili velké téma záhadného vesmíru. Přičemž některé záhady nám velice krásně osvětlil náš žák ze třetí třídy Michal Komárek, který o vesmíru ví snad všechno. 😊