8. a 9. třída v Drážďanech

Výlet do Drážďan

 
V úterý 10. prosince jsme se vypravili do vánočně nazdobených Drážďan. Nejprve jsme udělali malou procházku po městě, kde naši osmáci byli žákům deváté třídy průvodci na jednotlivých zastaveních – například u kostela Frauenkirche nebo u komplexu barokních budov ve Zwingeru. Poté jsme se přesunuli na známý vánoční trh Striezelmarkt, který patří mezi nejstarší v Německu. Zde jsme si prohlédli tradiční výrobky – poklady saských pekáren či zboží řemeslníků z Drážďan a okolí. Na závěr mohli žáci navštívit i obchodní centrum a vyzkoušet si v praxi komunikaci v německém jazyce. Věříme, že si děti kromě dárečků pro své blízké přivezly i mnoho vzpomínek na kouzelnou vánoční atmosféru tohoto místa.

PH v chemii 9. třídy

Při dnešní laboratorní práci se deváťáci pustili do studia pH.

Tuto zajímavou veličinu měřili reakcí výluhu z červeného zelí s různými látkami dostupnými v domácnosti, pak pomocí univerzálního indikátorového papírku a nakonec pH metrem z řady Pasco. 

Ohlédnutí za Vánočními dílnami

Děkujeme všem za hojnou účast na sobotních Vánočních dílnách. Vaše přítomnost nám udělala velkou radost, stejně jako stánku s ručními výrobky z chráněné dílny Harcov. Nejrychleji vyprodanými dílničkami byly svícínky, svítící skřítci a adventní věnce. Doufáme, že nyní krásně zdobí vaše domovy.

Také jste měli možnost si něco upéct, za což děkujeme kuchařkám z naší jídelny a paní Fulkové za jejich skvělou pomoc.

Přejeme vám příjemný a poklidný adventní čas.

ZŠ Na Výběžku

LP redoxní reakce – rez 9. třídy

Na dnešní hodině chemie při laboratorních pracích deváťáci zkoumali v jakých roztocích dochází k odstranění rzi.

Kromě jiného zjistili, že odrezovač obsahuje tu samou látku jako coca-cola – kyselinu trihydrogenfosforečnou – jen v menší koncentraci.

Také si pocvičili práci s laboratorním nádobím a  tvorbu protokolu.

První pokusy v chemii osmáků

Osmáci se v chemii vrhli na první pokusy. Nejdříve se naučili názvy nejdůležitějšího laboratorního skla a prozkoumali laboratorní sady.

Pak už během laboratorní práce porovnávali tvar a velikost krystalů kuchyňské soli před a po krystalizaci.

Museli tedy sůl nejdříve rozpustit ve vodě, vzniklý roztok pak zahřátím nad svíčkou odpařit a následně vzniklé krystaly porovnat pod mikroskopem,

Další pokusy budou následovat.